top of page

Är du bra på att ta emot beröm och fira egen framgång?

I mina coachinggrupper så kommer det ständigt upp hur svårt det är att berätta vad man är bra på. Det är djup rotat i vår kultur. I svenskan finns flera ordspråk som handlar om att man inte ska förhäva sig. Som ” Eget beröm luktar illa” och ” Högmod går före fall” Och ni har väl hört nej,” ge inte beröm då kan de få för sig att de är något.” Eller gör dig inte märkvärdig. Jag tycker att det på många sätt är ett ganska tråkigt sätt att vara på även om jag är uppvuxen med det. Det är svårt att ge komplimanger till någon som säger äsch, det var väl inget.


Mina 5 bästa tips:

  • Om du får en komplimang eller beröm, träna på att säga tack. Gärna med vad glad jag blev eller något liknande.

  • Om du kan ge dessutom beröm till någon annan- säg jag har lärt mig så mycket av ..eller jag har fått god hjälp av ..

  • Fira din egen framgång ofta, det kan vara vad som helst, något på jobbet, att maten blev god etc.

  • Träna på att ge beröm till andra, Se hur glada alla blir när det får höra något positivt.

  • Släng ut Jante. Tänk varje dag på minst tre saker du gjort som är bra.


Bilden är från innan en kungamiddag. Någon sade ” hon tror hon är något” . Men vad är framgång för dig? Det jag själv är mest stolt över är de gånger jag lyckats göra något väldigt bra för de ungdomar jag arbetat med, eller när jag klarat sånt som jag varit rädd för eller tyckt varit riktigt svårt. Då har jag firat mig själv.

Comments


bottom of page