top of page

Välkommen.

I mina coachinggrupper kommer olika ämnen upp. Mest pratar vi om mål, värderingar eller hur man pitchar sig själv. Och om hur man får energi just nu.


Ibland blir det något mer extra berörande som alla blir väldig engagerade i.


Hur bemöter man gliringar? Eller hur gör man när man blivit ledsen på utvecklingssamtalet med sin chef? Eller när den härliga partnern man träffat uppträder som en pitbull? Och varför kommer man alltid på efteråt alla smarta saker man borde sagt?


Det här är 5 saker du kan göra:

· Du kan alltid säga: det här är inte okej för mig. Kanske inte så fyndigt och spetsigt som du skulle vilja formulera det, men du sätter en gräns.

· Du kan säga: jag blir sårad när du säger så där. Då har du också satt en gräns.

· Du kan förbereda dig innan hemma då du oftast vet vem som kommer säga nåt. När du är mentalt förberedd så märks det, du ser starkare ut.

· Du kan minska kontakten med människor som inte respekterar dig eller verkar vilja dig väl.

· Du kan förlåta dig själv för din egna tillkortakommanden och på viset också kunna förlåta andra.I dag vill jag ge er inspiration genom att presentera Zozo Hassan som jag lärt känna på The Park . Hon kom till Sverige när hon var 7 år och kunde först inte börja skolan. Hon var blind när hon växte upp, men här kunde hon få hjälp. Så vid 15 lärde hon sig läsa, nu är hon ingenjör, har ett eget företag Naz Consulting , som ska hjälpa ingenjörer med utländsk bakgrund in i arbete. Eftersom jag arbetat i skola i många år så vet jag hur svårt i stort sett alla upplever det när de halkat efter i kunskapsutveckling.Jag är grymt imponerad av att hon kan komma hit, lära sig svenska, lära sig läsa vid 15 års ålder och dessutom skaffa sig högskoleutbildning och jobb. Därtill brinner hon för inkludering och är världens bästa person. Hatten av!I mina coachinggrupper så kommer det ständigt upp hur svårt det är att berätta vad man är bra på. Det är djup rotat i vår kultur. I svenskan finns flera ordspråk som handlar om att man inte ska förhäva sig. Som ” Eget beröm luktar illa” och ” Högmod går före fall” Och ni har väl hört nej,” ge inte beröm då kan de få för sig att de är något.” Eller gör dig inte märkvärdig. Jag tycker att det på många sätt är ett ganska tråkigt sätt att vara på även om jag är uppvuxen med det. Det är svårt att ge komplimanger till någon som säger äsch, det var väl inget.


Mina 5 bästa tips:

  • Om du får en komplimang eller beröm, träna på att säga tack. Gärna med vad glad jag blev eller något liknande.

  • Om du kan ge dessutom beröm till någon annan- säg jag har lärt mig så mycket av ..eller jag har fått god hjälp av ..

  • Fira din egen framgång ofta, det kan vara vad som helst, något på jobbet, att maten blev god etc.

  • Träna på att ge beröm till andra, Se hur glada alla blir när det får höra något positivt.

  • Släng ut Jante. Tänk varje dag på minst tre saker du gjort som är bra.


Bilden är från innan en kungamiddag. Någon sade ” hon tror hon är något” . Men vad är framgång för dig? Det jag själv är mest stolt över är de gånger jag lyckats göra något väldigt bra för de ungdomar jag arbetat med, eller när jag klarat sånt som jag varit rädd för eller tyckt varit riktigt svårt. Då har jag firat mig själv.

bottom of page